hantverkarestockholm.com

Byta köksluckor

Att byta skåpluckor i köket är lätt att göra själv. Det behöver inte kosta massa pengar, som det gör med snickare, när du kan köpa luckor och byta ut dem på egen hand. Det enda du behöver är tid.

Det finns paket med luckor du kan köpa som är anpassade för att man ska kunna montera dem själv. Dessa innehåller instruktioner för montering och anger vad du behöver för verktyg. De innehåller även alla fästen och skruvar som krävs för att sätta upp luckorna på skåpen. Du kan självklart köpa andra luckor också, återförsäljaren vet då oftast vad du behöver för att montera. Mät skåpen innan du köper nya luckor. Då vet du hur stora luckorna ska vara och slipper onödigt merarbete.

De ända verktygen du behöver är en skruvdragare och ett vattenpass. 

Uppsättning av köksluckor

Det underlättar att vara två vid uppsättningen. Då kan den ene hålla upp/i det som ska fästas och den andre kan skruva/rita.

  1. Håll upp luckan mot skåpet så att den sitter som den ska sitta när den är klar. Det är lätt om man är två. Använd ett vattenpass och se så att den är helt rak. Markera på både luckan och skåpen var fästena ska sitta. Gör detta med blyerts så det går att ta bort när du är klar.
  2. Lägg luckan på en plan yta och skruva fast fästet på luckans insida. Skruva fast det precis där du markerat, annars kommer inte luckan hänga rakt. Tänk också på att inte fästet ska vara helt spänt, då kan det bli svårt att få fast inne i skåpet.
  3. Håll upp luckan Mot skåpet igen. Denna gång ska dock bara sidan med fästena vara mot skåpet. Håll luckan så det ser ut som den är öppen och skruva försiktigt fast fästena inne i skåpet. Tänk även här på att fästa precis där du ritat, för att undvika att luckan hänger snett.
  4. Nu kan du stänga och öppna luckan. Känns det bra och allt är rakt är du klar och kan hoppa till nästa steg. Är det lite snett kan du justera det med en skruvmejsel i fästet. Det är bara vrida lite i taget tills det blir rakt.
  5. Nu ska bara handtaget (om det ska vara handtag) kvar. Markera var handtaget ska sitta genom att mäta från luckkanten och rita (använd sedan samma avstånd för alla handtag). Om den ene sedan håller handtaget på plats kan den andre skruva fast det, inifrån luckan.

 

 

Nu ska allt fungera som det ska. Luckorna ska enkelt gå att stänga och öppna. Nu måste bara lådorna få sina nya luckor. Dessa är väldigt lätta att sätta på.

  1. Du måste först ta av de luckor som sitter på nu. Det  ör du enkelt genom att skruva loss dem. Det gör du inifrån lådan.
  2. Nu är det lättast att fästa handtaget innan du skruvar fast i lådan. Mät upp så att det hamnar ungefär 40mm från överkanten på luckan. Detta mått är ungefärligt, men börja där och se vad som ser snyggast ut.
  3. Skruva fast luckorna på lådan.

Förhoppningsvis ser allting bra ut. Om du varit försiktig och gjort som det står bör allt vara fint. Hoppas ditt kök mått bra av denna uppfräschning och att du är nöjd med resultatet.