hantverkarestockholm.com

Sätt in nytt badkar

Det är inte så svårt som man kan tänka sig att byta badkar. Det är någonting som verkar jobbigt och slitsamt eftersom badkaret är stort och tungt. Är ni två som bär är det dock en enkel match. Det behövs heller inte några speciella verktyg, eller särskilt mycket tid.

Innan du köper ett badkar måste du mäta utrymmet det ska stå på. Se till att du köper ett som tar vara på det utrymme du har, det är ingen idé att ha en decimeter kvar till väggen. Tänk även på badkarets innermått. Är det för litet kanske inte alla kan bada i det, och då kan det bli tråkigt.

INSTALLATION

För att installera ett nytt badkar krävs:

Vattenpass, penna, tumstock och bågfil. Själva badkaret och avloppsrör.

Ta hjälp av någon att bära in och få badkaret på plats. Det är inte värt att prova själv. Resten av arbetet kan dock göras av en person.

  1. Ställ badkaret där det ska stå. Tänk på att blandaren ska vara tillgänglig från badkaret och att golvbrunnen ska vara så nära som möjligt.
  2. Justera fötterna på badkaret så att det står stadigt. Det är bara att skruva på dem så blir det längre och kortare. Ta vattenpasset och kontrollera att det står plant.
  3. Håll avloppsröret mellan golvbrunnen och badkarets bottenventil. Markera där det behöver kapas.(Där det når bottenventilen)
  4. Mät också avståndet med tumstock för att vara helt säker. Både på röret och mellan brunn och ventil.
  5. Kapa röret med bågfilen.
  6. Stick ner den krökta änden av röret i golvbrunnen och fäst den kapade i bottenventilen. Se till att den är riktigt fäst i ventilen eftersom det annars kan läcka och rinna ut mycket vatten på golvet. Det är ingen fara men det kan vara besvärligt.

Nu står badkaret där det ska och allt är faktiskt klart för användning.  Det är dock snyggare med gavelplåtar. De skyler badkarets underdel och även avloppsröret.  Det är enkelt att sätta fast dem.

  1. Montera gavelfästena på kortsidan först. Om du har en synlig kortsida vill säga.
  2. Tryck fast gaveln och skruva ner stödbenet så det står stadigt.
  3. Montera fästen och tryck dit långsidan.
  4. Tryck ihop kanterna så de sitter som de ska. Kolla med vattenpass så blir det perfekt.

Nu är det fint. Ditt nya badkar är på plats.