hantverkarestockholm.com

Gör egna fönsterluckor

Fönsterluckor kan göra ditt hus ännu trevligare än vad det är. De är lätta att göra och passar på alla sorters hus, från sommarstugan till en modernare villa. Luckorna skapar ett trevligt och lite gammeldags utseende. De är också praktiska om man väljer att sätta dem på gångjärn så de gå att öppna och stänga.

Det är viktigt att välja rätt material. De kommer ta mycket stryk från väder och vind, och behöver därför ha något slags skydd för träet. Det finns tryckimpregnerat trä du kan köpa men det går även att grundmåla eller olja vanligt trä innan hopsättning för att göra det mer tåligt. Även spikar och lim bör vara anpassat för utomhusbruk.

Verktyg du behöver

Tumstock, Penna, Geringslåda, Ryggsåg, Vinkelhake, Ritsmått, Skruvtvingar, Stäm/Huggjärn, Hammare, Smygvinkel, Fil, Slipkloss, Försänkare, Penslar, Klammerapparat.

Material du behöver

Hyvlat virke (Måtten varierar. Men runt dessa brukar funka: 55x17mm RAM och 12x40mmSPJÄLOR)Skyddsklossar, Trälim, Spik eller Klammer, Fint slippapper, Lasyr(grundning), Täckfärg/lasyr(målning).

Viktigaste med måtten du tar i början

De avgör allt. Mät fönstrets höj och bredd, räkna sedan in gångjärn och bestäm luckornas storlek.

Nu sätter vi igång med ramen:

 1. Mät och markera på virket så att du kan såga upp allt i rätt storlek.
 2. Mät upp för slits på långsidans ände. (bredden på kortsidan används som mått.)
 3. Markera måtten på alla brädans sidor.
 4. Rita upp med ritsmåttet på långsidans sida, där kilen ska sitta. Ta ca 1/3 av brädans tjocklek på ritsmåttet.
 5. Såga i ritsmåttslinjerna och hugg ur med ett stämjärn. Nu ska slitsen ur helt så du måste hugga ur allt. Ta smådelarna med en mejsel.
 6. Mät upp var slitsen ska vara på kortsidans ändar. Såga med en cm mellanrum ner till linjen och hugg sedan bort delarna med stämjärn.
 7. Räkna ut spjälantalet genom att ta spjälans tjocklek tillsammans med mellanrummet du vill ha och dividera med det inre höjdmåttet av luckan. Rita därefter upp alla spjälor på långsidans kant.
 8. Mät och markera spjäldjupet och såga ur med hjälp av geringslådan. Spänn fast trät och hugg bort urtagen. Fila till kanterna och insidan.
 9. Montera ihop ramen med lim i slitsarna. Kontrollera med vinkelhaken att det stämmer i alla hörn och spännfast ramen för torkning.
 10. När ramen är torr spikar/klamrar du fast hörnen ytterligare och slipar hela ramen med finkornigt papper.

Nu bör ramen vara rak och se bra ut. Tänk på att försänka eventuella spikar och se till att allt ser fint ut. Det blir då mycket enklare att underhålla luckorna.

Fastsättning av spjälorna:

 1. Mät ramens bredd för att se hur långa spjälorna ska vara.
 2. Såga av spjälorna i geringslådan så att det blir helt rakt(90grader)
 3. Sätt lagom mycket lim i urtagen och för in spjälorna försiktigt tills de inte sticker upp på någon sida.
 4. Grundmåla hela luckan med lasyr och täckmåla sedan. Täckfärgen kan du måla i vilken färg du vill. Se till att det passar huset bara.

Nu behöver du bara fästa eventuella gångjärn i luckor och fönstekarm eller, om du inte ska kunna stänga luckorna, fästa hela luckan i fasaden vid sidan av fönstret. Grattis! Nu har du fina och rejäla fönsterluckor på ditt hus. Om du underhåller dem genom slipning och ommålning kommer de hålla länge.