hantverkarestockholm.com

Lägg klinkers i badrummet

Att lägga klinkers är inte det enklaste du kan göra. För att få det snyggt måste du vara mycket noggrann och vara beredd att ta tid på dig. Eftersom det är ett badrumsgolv är det viktigt att allt är vattentätt. Detta gör det ännu viktigare med ett riktigt gjort arbete. Är underlaget godkänt för våtutrymme bör det dock gå bra.

Se till att köpa material som är godkänd för våtrum och fråga försäljaren så att du inte missar någonting du behöver. Ofta räcker det med att mäta ditt badrumsgolv och sedan gå till byggvaruhuset så får du hjälp med allting.

Förberedelser

För att allt ska fästa ordentligt måste du rolla golvet med en primer. Låt den torka och försegla sedan med våtrumsmembran. När du gör detta måste du se till att alla hörn, vinklar, skruvrader, skivskarvar och anslutningar mot andra material penslas med våtrumsmembran och att du armerar med tätband i tätskiktet. Rolla hela golvet med två skikt våtrumsmembran, och låt det torka emellan.

Gör en riktbräda med markeringar på långsidan. Mät ut hur bred en platta är och lämna en fogbredd till nästa platta. Detta är för att kunna se var plattorna ska ligga.

Lägg klinkern

Verktyg du behöver:

Slättverktyg, Tandad spackel och Gummispackel.

  1. Blanda fästmassan. Följ noggrant instruktionerna på paketet.
  2. Stryk ut fästmassa på en yta(inte större än du kommer lägga inom tio minuter) med det släta verktyget.
  3. Dra ut massan med den tandade spackeln så att materialet ligger i rätt tjocklek.
  4. Börja lägga plattor i ett vinkelrätt U i ett hörn. Lägg plattorna med hjälp av märkena på riktbrädan.
  5. Lägg resten av plattorna och vänta tills fästmassan torkan. Det brukar ta 2-3 dygn.
  6. Häll ut fogmassa och stryk ut det över plattorna med hjälp av en gummispackel. Dra snett över plattorna och se till att fogmassan kommer ner och fyller upp ordentligt.
  7. Torka av plattorna med en fuktig svamp.
  8. Vänta några timmar och rengör golvet med en trasa.
  9. Allt har stelnat ordentligt efter ca 2-3 dygn.

Nu har du ett fint och vattentätt badrumsgolv. Det gäller att verkligen vara noggrann när du lägger klinkers så att det blir snyggt och vattentätt.