hantverkarestockholm.com

Byte av dusch- och badkarsblandare

Byte av blandaren i duschen hör absolut till en av de saker du kan göra själv, utan att anlita en fackman. Arbetet måste dock göras fackmannamässigt. Detta eftersom det är väldigt allvarligt om fukt tar sig in i väggen. Framför allt är det viktigt att du tätar ordentligt med material som är avsett för våtrum.

Förberedelser

Se till att du har alla verktyg till hands och att du har koll på att olika steg du ska genomföra. Tänk också på att du måste sätta blandaren på den plats som är bestämd av rörens placering och längd. Du kan själv välja placeringen av duschstången, det kan vara bra att sätta den ganska högt så att alla kan stå raklånga. Tänk dock på att du måste borra i mitten på kakelbitarna, annars kan de spricka. Du kan sätta en tejp bit där du ska borra för att slippa slinta.

Verktyg du behöver:

Polygrip, Skruvmejsel, Stor insexnyckel, Skiftnyckel, Tumstock, Vattenpass, Borrmaskin (med borrstål för kakel), Blyertspenna och Koppeldragare.

Genomförande av blandarbyte

Börja med att ta bort den gamla blandaren. Detta gör ganska enkelt men tänk på att ta det försiktigt så att inte väggen tar skada. När den är borta har du ett hål där röret sitter. Där ska även den nya blandaren sitta.

 • Se till att gängorna på anslutningskopplingen är täta med hjälp av gängtejp
  .
 • Skruva in kopplingen och sätt silikon längs kanterna. Var noggrann här då det måste förhindra fukt från att tränga igenom. Gör samma sak med den andra kopplingen.
 • Fäst den nya blandaren i kopplingarna. Se till att det är tätt genom att använda rör kitt i anslutningskoppningarna.
 • Montera på badkarspipen på undersidan av blandaren.

Nu skulle det vara klart om det bara var en badkarsblandare. Detta är dock en kombinerad blandare så du måste sätta upp duschstången och fästa duschslangen också.

 1. Bestäm hur högt upp stången ska sitta och mät upp var fästena ska vara. Markera med blyerts och tänk på att de måste vara i mitten på kakelplattorna.
 2. Sätt en tejpbit på markeringen och borra försiktigt hål. Se till att inte komma för djupt.
 3. Plugga hålen och sätt lite silikon ovanpå.
 4. Skruva fast stången, börja överst. Skruva fast den översta skruven, men inte för hårt. Skruva sedan in alla skruvar ordentligt och avsluta med den översta.
 5. Sätt ihop duschhantaget med slangen och fäst sedan slangen i blandaren.
 6. Sätt på vattnet och testa om det fungerar som det ska. Prova byta fram och tillbaka mellan duschen och kranen så att det inte strular på något vis.

Nu bör allt sitta som det ska. Om du varit noggrann och allt är som det ska bör det inte läcka någonstans och väggen ska fortfarande vara helt vattentät.